Boulevard of Magic, wat een mooie zondag!

door John Van Der Lely, foto’s Erik Baalbergen

Om half twaalf haalden Jesse en ik Marcel Verbakel op, hij stond op de afgesproken plek met een hoeveelheid spullen waardoor we dachten dat hij een illusie-act ging doen! Het bleken banners, displays en flyers voor het aankomende NK. Als het om promotie gaat hoef je Marcel niets te leren.

Net op tijd, of eigenlijk 3 minuten te laat, liepen we de Kennemerboulevard op, beneden op de parkeerplaats hoorden we Sudesh Roman al enthousiast presenteren. Boordevol energie bracht hij een touwroutine, een kaarttruc en vervolgens Miser’s Dream en Losanders Floating Table op een manier waaraan je kunt zien dat hij dit vele honderden keren voor publiek gedaan heeft. Hij weet als geen ander het publiek erbij te betrekken. Zonder ook nog maar iets van de rest gezien te hebben voelden we dat dit een prijs waard was.

Vervolgens keken we naar Sem Houtenbos, (helaas zonder versterking en daardoor bereikte zijn stem niet iedereen). Zonder zichtbare zenuwen maakte hij er een hele leuke voorstelling van. Sem kreeg aan het eind van de dag als aanmoediging de Frans Baud Award, een schitterend gemaakte display met chop cup, balletjes en goochelstok, een echt pronkstuk.

Eerlijk is eerlijk, het was verschrikkelijk druk en elk moment zag je wel een bekend gezicht, dus ik heb niet alle nummers helemaal gezien en mijn aantekeningen waren ook veel beknopter dan anders. Excuses aan de goochelaars voor acts die ik hierdoor onjuist of onvoldoende uitgebreid beschrijf. Dat was geen gebrek aan interesse of onbeleefdheid, het was gewoon erg druk.

Zo viel ik halverwege in de act van Marco Royal die een eerder ontvangen briefje van € 50,- uit een walnoot haalde. Een walnoot die de toeschouwer, Niels Pronk, zelf uit een compleet gevulde duivenpan mocht kiezen.

Sommige deelnemers gingen blijkbaar sneller dan verwacht want er werd even een korte pauze ingelast, wel prettig eigenlijk. Direct na de pauze keken we naar Robin Matrix, gelukkig ook met versterker want ondanks dat dit misschien niet hoort is het wel prettiger. We keken onder meer naar een heel geroutineerd uitgevoerd Balletje-Balletje en zijn Ring-A-Ding kauwgombalmachine past eigenlijk helemaal bij straatgoochelen op een boulevard.

Helaas zonder versterker stonden Ab Schouten (alias Ab Appelsap) en de twaalfjarige Maurits Biel (ook zonder zenuwen) een duo-act te doen met onder meer verschijnende en verdwijnende balletjes. Hier zaten heel wat uurtjes oefening in.

Op dezelfde plek trad vervolgens Vincent van Leth (alias De Vermakelaar) op. Hoewel de chaos even groot was als vorig jaar en ik persoonlijk weer enorm gelachen heb om de enorme hoeveelheid nonsens die ik zag langskomen waardeerden de juryleden deze gekkigheid dit keer niet met een prijs.

Heel gênant maar Elmar Hofstee heb ik gemist. (Aanvulling met dank aan Igor de Kort) Elmar had een act in cowboy stijl. Hij had een houten bar klaar staan waar hij als stoere cowboy biertjes vandaan haalde. Een toeschouwer mocht hem nadoen met het draaien van een fles in een koker, waarbij de fles bij Elmar steeds andersom bleek te zitten. Een bierglas werd met een spirituele kogel echt kapotgeschoten. En bij een schiettraining wordt een tafel overhoop geschoten waarbij de juiste kaart tevoorschijn komt.

Mario Jacobs begon met een uitleg van het verschil tussen goochelen en mentalisme en deed een aantal mentale nummers waaronder een leuke versie van Socks waardoor hij aan het eind van de dag een beker mee naar huis mocht nemen.

Helemaal in thema was Woedy Woet (alias José Torro d’Amore) waarna ik me realiseerde dat ik hem nooit eerder op had zien treden. Geweldig, wat een vakman! Naast geweldige humor door een zeer goed uitgespeeld typetje ben ik ook serieus verwonderd, een prijswinnaar, dat was direct duidelijk.

Dat Hilbert Geerling aan het einde van de dag de eerste prijs van beide jury’s mee naar huis mocht nemen was voor iedereen duidelijk, ook voor deze act geldt dat het staat als een huis. Hilbert ìs gewoon Nico met z’n Kliko.

Ik vergeet Martijn Martell bijna, elke keer als je richting ’t Zandhuis keek zag je weer een enorme Goofy of een octopus voorbijkomen met daaronder, veelal kleiner dan het ballonfiguur, een dolgelukkig kind, super!

Het was een geweldig leuke dag, we hebben heel veel handen geschud en enorm genoten van de deelnemers. Bedankt voor het organiseren Herman Koster, Gerhard Hessling en alle hulp!

De uitslagen:

Nederlands kampioenschap straatgoochelen 2024
1e Hilbert Geerling
2e Woedy Woet
3e  Sudesh Roman

Jury NMU: Charly Crama, Janse Heijn, Dick van der Zwan

 

Boulevard of Magic kampioenschappen
1e Hilbert Geerling
2e Woedy Woet
3e Mario Jacobs

Jury Boulevard of Magic: Kees de Boer, Edwin Borsora, Tony Wilson

Frans Baud aanmoedigingsprijs: Sem Houtenbos