Eén van de hoogtepunten van het Dutch Championship of Magic 2024 was de uitreiking van de NMU Gouden Speld aan Tel Smit voor zijn inzet voor de goochelkunst. René Laurant, president van de NMU, had de eer deze prijs te mogen opspelden. Zo’n 300 liefhebbers van de goochelkunst waren daarbij aanwezig in FIGI Zeist op 6 oktober 2024.

Bekijk hier de uitreiking van de Gouden Speld aan Tel Smit.

Verantwoording benoeming door de Gouden Speld Commissie;

Op twaalfjarige leeftijd bezocht Tel Smit met zijn ouders een optreden van Wim Kan. In dat programma trad ook Fred Kaps op en toen was de jonge Tel helemaal verkocht. Hij wilde ook goochelaar worden en bleek talent te hebben. Hij kwam in contact met Henk Vermeyden, die hem leerde wat er allemaal komt kijken bij het meedoen aan kampioenschappen.

Tel werd een bijzonder succesvol deelnemer aan de Nederlandse kampioenschappen goochelen in de klasse manipulatie en behaalde in 1963 de tweede prijs en in 1964 en 1965 de eerste prijs. Dit was een opstapje voor deelname aan de wereldkampioenschappen. Waar hij maar liefst twee keer de eerste prijs won in de klasse manipulatie in 1967 en 1970.

Na het winnen van prijzen namen impresario’s contact met hem op en belandde hij in het internationale circuit. In 1976 ontwikkelde hij een western-act, die paste bij zijn stijl en persoonlijkheid. Met deze act trad hij op in vele theaters over de gehele wereld. En won daarmee de derde prijs manipulatie tijdens het FISM 1997.

Ook deelde hij zijn liefde voor de manipulatiekunst met jonge goochelaars en vakbroeders tijdens goochelbijeenkomsten.

Tel Smit was een cowboy en een gentleman. Hij heeft bijgedragen aan het verhogen van het niveau van de goochelkunst en zorgde er mede voor dat Nederland in de internationale goochelwereld een rol van betekenis speelde.

Gouden Speld Commissie 2024
Charly Crama, Minze Dijksma, Marc Woods.

In de foyer van FIGI kreeg Tel Smit nog een levensgrootte badge overhandigd en werd zijn jury badge verwisseld voor die van de NMU Gouden Speld. Ook werden interviews afgenomen voor een aftermovie van Bicylce en de NMU.