Vrijdag 27 september 2024 meldden zich 19 jongeren bij groepsaccommodatie ‘de Peppelhoeve’ in Putten voor wat een geweldig weekend zou worden.

Niet een weekend waarin hier-en-daar-wat werd gegoocheld. Zelfs niet een weekend waarin goochelen centraal stond. Het weekend WAS goochelen. Er werd gegoocheld vanaf de eerste tot de laatste seconde. Werd er dan niet gegeten en geslapen? Mwah, dat wel, maar dan wel tíj́dens het goochelen.

Nadat iedere deelnemer zichzelf een doel had gesteld is er gewerkt om dat doel te bereiken. In kleine groepjes onderling of onder leiding van een van de begeleiders. En dat waren niet de minsten, met de twee gouden speld-dragers Hilbert Geerling en Flip Hallema én special guest Daniel Prado uit Brazilië!

Flip leefde helemaal op, toen tijdens zijn lezing alle junioren zich om hem heen verzamelden om samen te oefenen om dat kleine uiteinde van het touw met je duim in een hoek van 130 graden tegen je palm te drukken. Onder leiding van Woedy Woet werd ontdekt hoe met een kleine wijziging in woordkeus een act veel interessanter kan worden. Bij de workshop van Rico Weeland en Danny Urbanus werd geleerd hoe belangrijk het is om elkaar eerlijke feedback te geven. Het was inspirerend om te zien hoe snel de jongeren deze tips oppakten en daarna opbouwende kritiek en complimenten gaven aan elkaar.

Zaterdagavond constateerde de leiding met open mond tijdens het open podium hoe hoog het niveau van de jongeren al was. En toen moest de nacht nog beginnen. Onder leiding van Hilbert Geerling is tijdens een nachtelijke wandeling in het bos nagedacht en gelachen over allerlei blunders die je als goochelaar kunt maken. Arjan van Vembde bleek zoveel blunders te hebben gemaakt dat het niet op een A4-tje paste. Het overkomt de besten.

En dan was er nog de topper uit Brazilië, Daniel Prado. Het hele weekend leerde hij met het geduld van een Tibetaanse monnik, aan wie het maar wilde, de meest prachtige kaart- en munthandelingen en deelde zijn visie en filosofie.

Ik kan me voorstellen dat een willekeurige lezer van dit stukje nu wat argwanend begint te worden, want het is allemaal wel heel erg hallelujah. Ging er dan niets mis? Nope….

Serieus, het was een geweldig weekend waarin Sander een truc liet zien die zelfs de leiding sprakeloos achterliet, Sem in een paar sessies een complete routine leerde van Mitch, waar die zelf anderhalf jaar over had gedaan. Waarin in de handen van Jaimy ‘Joop de knoop’ werd geboren, Sven Boter Kaas en Eieren kon voorspellen, Quinn leerde om een zelfverzekerd Steampunk personage neer te zetten en bleek Mex een soepel pratende ras-presentator bleek te zijn. Freek en Carlos spetterden als een geweldig kubus-en-goochel-duo. Pablo, het kleinste mannetje maar met grootse techniek, Riv liet iedereen versteld staan met een stralend optreden tijdens de eindshow, Maurits, Ivan en Kay leerde weer nieuwe kaarttrucs, Pepijn deelde ruimhartig reels uit de loterij uit, Markus en Finn leerden goochelen met touwen, Dylan scoorde een paar mooie pakjes Bicycle kaarten en Jari kreeg het voor elkaar om op de valreep voor de eindshow nog een briljante gimmick te verzinnen waardoor zijn act nog meer impact had….

En last but not least.. Hoe we dit weekend hebben overleefd? Dankzij de geweldige culinaire ondersteuning. Dankjewel Wietske!!

Hilbert Geerling