Tommy Wonder (artiestennaam van Jacobus Maria Bemelman) werd geboren op 29 november 1953 en overleed helaas veel te vroeg aan longkanker op 26 juni 2006. Op het Nationaal Congres voor de Goochelkunst in Den Haag 2006 kreeg hij, een paar dagen eerder een staande ovatie. Het zou zijn laatste zijn.

Arnaud van Rietschoten, in zijn jonge jaren goochelvriend van Tommy, heeft het initiatief genomen om een documentaire over Tommy Wonder te maken met de titel: Memories of Wonder. Daarvoor gaat hij langs bij verzamelaars, vrienden van Tommy en collega’s om verhalen en zijn geheimen van de goochelkunst te vangen.  De planning is dat de documentaire in het najaar van 2025 klaar is. Op de weg daar naartoe maakt Arnaud een aantal vlogs. Deze zullen op deze pagina gedeeld blijven worden. Gepland staat een crowdfunding actie om deze documentaire mogelijk te maken. Arnaud rekent daarbij op de financiële steun van de goochelcommunity.

Prijzen en onderscheidingen Tommy Wonder 

1978: Winnaar van de talentenjacht “Plankenkans” (georganiseerd door Joop van den Ende en uitgezonden bij de KRO-televisie)
1979: Gedeelde eerste prijs Micro Magic op het wereldkampioenschap goochelen in Brussel.
1988: Tweede prijs General Magic op het wereldkampioenschap goochelen in Den Haag.
1988: Winnaar NMU Gouden Speld nummer 7
1998: Winnaar “Performing Fellowship Award” van de “Academy of Magical Arts” in Hollywood, de “Oscar” van de goochelwereld.
1999: Onderscheiding “Best Sleight of Hand Award” op de World Magic Awards in Los Angeles.
2000: Door het destijds grootste internationale goochelvakblad, MAGIC, uitgeroepen tot een van de honderd goochelaars die het goochelen in de afgelopen eeuw het meest beïnvloed hadden.
2006: Op 5 augustus ontving Tommy Wonder postuum de Theory & Philosophy Award op de FISM- wereldkampioenschappen Goochelen in Stockholm.

Tommy Wonder’s FISM act 1988

 

Bekend en veel gelezen zijn The Books of Wonder (Tommy Wonder en Stephen Minch), een echte schat vol met verbijsterende magie en theorie. Er wordt een serie van trucs, routines en essays uitgelegd o.a. met de bouwtekeningen van Tommy Wonder.  In totaal elk 340 pagina’s met grandioos materiaal en 630 getekende illustraties van Kelly Lyles.

Vlog 1 – De intro

Vlog 2 – Magician in Trouble

Vlog 3 – Op bezoek bij ?

Vlog 4 -Tommy Wonder’s ambitious card routine

Vlog 5 – The Nest of Boxes

Vlog 6.1 – Over “The books of Wonder”

Vlog 6.2 – Herinneringen aan de act

Vlog 7 – Cups and balls routine

Vlog 8 – FISM Lausanne

Vlog 9 – Ross theatertje Aalsmeer

Vlog 10 – Mysterium

Vlog 11 – Opinionated

Vlog 12 – Too perfect theory

Doneer je bedrag om de documentaire nog beter te maken.