In deze ‘vijf vragen aan …’ Marlies Greve aan het woord, voorzitter van het eerste uur van deze stichting. Dit jaar bestaat Magic Care 20 jaar (zij kregen de Gouden Speld nummer 22 in 2014) dus een goede reden om bij hun jubileumjaar stil te staan.
1. Magic Care 20 jaar, hoe is het ooit begonnen?
Magic Care is ontstaan vanuit Kids Magic, een organisatie die ik (als voorzitter) indertijd in 2002 heb opgericht samen met Ton Bal, Louis Baerts en Arthur Dalm. Deze organisatie was specifiek gericht op de Nederlandse kindergoochelaars. In diezelfde tijd zijn er plannen ontstaan om iets te doen voor kwetsbare kinderen. Wim van Dokkum, Rob van de Kamp, Igor de Kort, Rody Boon en ik waren toentertijd de pioniers, met Ton Bal als onze vormgever.
Wat onze vrijwilligersorganisatie doet, is vrij eenvoudig samen te vatten. We bieden kinderen een goochelactiviteit aan, dit in nauwe samenwerking met het ziekenhuis, de stichting of organisatie die de belangen van de kinderen behartigt. Goochelen wordt ingezet als instrument om de kinderen te helpen sterker te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen.
2.Wat is de filosofie achter Magic Care en de optredens?
Het uitgangspunt is niet dat de goochelaars, maar de kinderen die door ziekte, handicap of door een vervelende thuissituatie in de problemen zijn gekomen in de spotlights worden gezet.
De kinderen voelen zich trots omdat zij iets geleerd hebben wat anderen niet kunnen. De kinderen hebben het idee dat ze leren goochelen, maar ondertussen zijn de goochelaars van Magic Care aan het werk om de sociaal-emotionele ontwikkeling een stimulans te geven.
3. De Magic Care goochelaar volgt voor deze speciale groep verschillende cursussen en er is een handboek geschreven. Kun je daar iets over vertellen?
Het handboek waaruit gewerkt wordt heet ‘I do believe in Magic’. Het is een methodiekboek waarin de pedagogische aanpak van de Magic Care goochelaar wordt uitgelegd en hoe de diverse aangepaste goocheltrucjes kunnen worden ingezet. De basistraining wordt gevolgd door iedere Magic Care goochelaar. Daarnaast worden er, als er geen coronapandemie heerst, met regelmaat trainingen en congresdagen georganiseerd over allerhande onderwerpen, bijvoorbeeld ‘hoe om te gaan met kinderen met probleemgedrag’.
Illustraties uit het Magic Care Handboek
De goochelaars van Magic Care leren via speciale trainingen hoe ze zo goed mogelijk op kwetsbare kinderen aan kunnen sluiten. Van belang is om ècht contact te kunnen maken en hun vertrouwen te winnen als veilige volwassene. Pas dan staat het kind open om een goocheltrucje te leren.
4. Waar worden optredens allemaal verzorgd en wat zijn de reacties van kinderen, ouders of bijv. pedagogisch medewerkers?
De samenstelling van de groepen waar stichting Magic Care optredens voor verzorgd, is zeer gevarieerd. We werken bijvoorbeeld voor (chronisch) zieke kinderen, kinderen met een verstandelijk beperking of uit huis geplaatste kinderen. Bij ziekenhuizen zoals: het LUMC, Haga, Sophia, Sint Franciscus en Reinier de Graaf. Maar ook bij Villa Pardoes, Playing For Succes, voor jonge mantelzorgers, bij het brandwondencentrum en AZC’s zijn we graag geziene artiesten. Altijd werken we in nauw overleg met pedagogisch medewerkers, verpleegkundigen, therapeuten en begeleiders.
Het trotse gezicht van het kind is onze beloning, het is fantastisch als de aandacht gelegd wordt op wat het kind kàn in plaats van waar het moeite mee heeft. Ouders en begeleiders reageren vaak ontroerd en dankbaar.
5. Op naar Magic Care 25 jaar. Wat willen jullie bereiken en hoe kan de liefhebber van de goochelkunst daarbij helpen?
Laat ik vooropstellen dat we al heel veel in die 20 jaar hebben bereikt met dank aan al onze vrijwilligers die Magic Care al lange tijd trouw zijn.
Zij doen dit allemaal met enorm veel plezier en gedrevenheid. Want het allerbelangrijkste is dat kwetsbare groepen kinderen een fantastische activiteit aangeboden krijgen, vol entertainment en verrassingen. De kinderen komen door stichting Magic Care in aanraking met een geweldige hobby die, zoals wij allemaal zelf ervaren, een steentje kan bijdragen tot persoonlijke groei.
video gemaakt door David Huizinga
Maar ook heel blij en trots zijn wij op onze ambassadeur Hans Klok die benadrukt dat het leren van simpele goocheltrucjes een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van kwetsbare kinderen. En verder Hans Kazàn die uit ervaring weet dat het leren en zelfstandig uitvoeren van goocheltrucs kinderen enorm veel zelfvertrouwen geeft en dat weer een positieve uitwerking heeft op hun ontwikkeling. En tenslotte Richard Wiseman goochelaar en professor psychologie aan de universiteit van Hertfordshire in Engeland. Vele boeken over de psyche van de mens heeft Richard op zijn naam staan. Een eer om deze mensen bij ons team te hebben.
Ook in Coronatijd kwam de Magic Care goochelaar online bij de kinderen in het ziekenhuis bijvoorbeeld.
Natuurlijk vinden we het fijn als de Nederlandse goochelaars ons financieel willen ondersteunen, een sponsor-event willen opzetten of ons op een andere wijze kunnen helpen. Bijvoorbeeld goochelmaterialen te kunnen bekostigen (de kinderen krijgen de geleerde trucs mee). Ook voor pedagogische trainingen en pr-materialen maken we gebruik van sponsorgelden.
Belangeloos tijd en liefde geven aan kinderen die het nodig hebben, dat is wat we doen. Dat doen we al 20 jaar en in de komende vijf jaar willen we nog meer kinderen bereiken èn doorgaan met professionaliseren. Dus als je je ook wil inzetten voor Magic Care, stuur mij een berichtje: marlies.greve@magiccare.nl.